Sunday, 27 May 2012

Hadis 2: Sabar Mencerminkan Keimanan

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Allah berfirman dalam hadis qudsi yang bermaksud,” Tiada balasan bagi seseorang hamba-Ku yang telah Aku ambil kembali kekasihnya, kemudian orang itu mengharapkan pahala daripada-Ku melainkan orang itu akan mendapat balasan syurga.”

            Sabar ialah mengawal diri daripada kegelisahan dan menerima segala dugaan, rintangan dan segala suruhan Allah dengan hati yang tenang iaitu tidak merasa jemu dan berputus asa dalam menghadapi kesulitan hidup.
            Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi kematian suami, isteri, anak atau ibu bapa kerana semua makhluk adalah menjadi milik Allah. Malah kita dinasihatkan untuk berkata:” Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.” (Maksud al-Baqarah :156)
             Sabar perlu dilakukan sejak mula-mula menghadapi bala kesusahan kerana seseorang yang menghadapi kesusahan dengan penuh kesabaran akan dihapuskan dosanya dan dimasukkan ke dalam syurga.
             Sesungguhnya setiap mukmin yang beriman kepada Allah, imannya belum dapat diperakui sebelum diuji keimanannya itu dan berjaya pula menghadapi dugaan tersebut di mana tiada balasan yang lebih besar di dunia dan akhirat daripada balasan bagi seseorang yang bersifat sabar dalam menghadapi bala ketika di dunia.
             Setiap ujian yang diturunkan oleh Allah mempunyai hikmahnya yang tersendiri. Oleh itu untuk menjadi hamba Allah yang dikasihi, hendaklah kita bersedia menghadapi setiap ujian yang menimpa dengan penuh kesabaran, sebaliknya bagi seseorang yang tidak redha menerima ujian Allah, maka ia akan menjadi hamba yang dibenci serta jauh daripada rahmat Allah.

Sumber: e-Hadith

## Sabar itu adalah sangat berat.  Dalam ketika kesedihan, kesulitan, kekecewaan... hati dan iman akan diuji, dan ketika ini...hamba ALLAH berada dalam keadaan yang sangat lemah.  Mungkin akan berlaku patah hati yang membawa kebinasaan.  Namun, taubat dan keampunan ALLAH sentiasa ada untuk hambaNya.  Siapa yang boleh berbuat tidak kisah apabila mendapat kesusahan?? Semua orang senang untuk berkata sabar, dan yang menanggung itu berjuta-juta perasaan gelisah yang mengganggunya.  Oleh itu, sabar akan diberi nikmat yang paling manis di hujung kesabaran itu.  Atas kesedihan yang kita sabar, redha... akan ada satu hikmah besar yang dijanjikan ALLAH s.w.t. Insyaallah, keampunan sentiasa diberi kepada hambaNya yang sentiasa bermohon pertolongan kepada ALLAH. ##

No comments:

Post a Comment

Kalau suka cakap suka, kalau tidak suka cakap tidak suka, boleh diri ini perbaiki.. hihihi :) Terima kasih